JUST ACTS Print   
5th Concertdebate JUST ACT
Date: 07-12-2005
www.esquiresaxofoonkwartet.nl
“Het steunen van hulporganisaties”

Eigen bijdrage:
Eigen initiatief is belangrijk in een democratische samenleving. Een van de mogelijkheden iets bij te dragen is het doneren aan hulporganisaties of door je in te zetten als vrijwilliger. Je kunt je daarbij afvragen wat onze Nederlandse hulporganisaties bijdragen, met andere woorden; heeft het zin om op deze manier bijdrage te leveren? Of kun je je energie beter op eigen land richten?

Ontwikkelingshulp en participatie: Ontwikkelingshulp beïnvloedt samenlevingen van buitenaf. De hulp wordt geboden door ontwikkelingsorganisaties met een bepaald doel voor ogen. Ter discussie staat of de door hen gekozen wegen wel zinvol en effectief zijn. Wat zijn de (neven)effecten van de verstrekte hulp geweest en wat zijn de toekomstverwachtingen voor deze markt?

Individuen participeren in deze processen door geld te doneren of door zich bijvoorbeeld in te zetten als vrijwilliger. Wat is het nut van hun bijdragen?

Democratie:
Ontwikkelingshulp gaat hand in hand met democratiseringsprocessen, omdat hulp vaak conditioneel is. Ontvangers dienen te voldoen aan eisen en voorwaarden, bijvoorbeeld een eis van democratisering. Wat is daarvan terechtgekomen? Sprekers: · Karen Kammeraat (Novib, voormalig 3e kamer lid) · Theo de Ruyter (auteur ‘Requiem voor de hulp’, voormalig Afrika-correspondent en ontwikkelingswerker) · Woordvoerder Linkis (onder voorbehoud) Moderator: · Friso Wiersum (geschiedkundige, programmeur debatcentrum Tumult) Vorm: Just Act: tussen muziek en actualiteit Maatschappelijke betrokkenheid staat centraal in Just Act, een initiatief van het Esquire Saxofoonkwartet. Zeven componisten hebben voor Esquire een stuk geschreven waarin dit thema op een eigen manier muzikaal en theatraal wordt verwoord. Bovendien werken de musici in dit project samen met debatorganisaties en denktanks om muziek en discussie te integreren. Die grensoverschrijdende aanpak past in de opvatting van het kwartet: “We willen de muzikale boodschap op verschillende manieren presenteren. In combinatie met andere disciplines krijgt muziek een andere dimensie.” Esquire Saxofoonkwartet - op zoek naar het risico van de verrassing “Muziek is een moment en dat moment moet je benutten. Niet alles hoeft van tevoren ingestudeerd te zijn, we proberen risico’s te nemen, we gaan op onderzoek uit. En daardoor kan er iets bijzonders gebeuren.” Het Esquire Saxofoonkwartet is een jong hedendaags ensemble dat vanuit Utrecht op diverse podia speelt. De musici, allen met een Masters Degree afgestudeerd, zijn met een frisse blik op zoek naar nieuwe ervaringen - nieuw voor zichzelf én voor het publiek. Het Esquire Saxofoonkwartet bestaat uit, Ivo Ronkes, Floor Wittink, Nina van Helvert en Twan Stekelenburg. www.esquiresaxofoonkwartet.nl

Waar: Amsterdam, de Badcuyp
Eerste Sweelinckstraat 10 (hoek Albert Cuypstraat)
1073 CM Amsterdam
toegang gratis
reserveringen: 020-675.96.69
Datum: 7 december 2005, 19:30 uur
Organisatie:
Het Esquire Saxofoonkwartet (www.esquiresaxofoonkwartet.nl) i.s.m. Just Act (www.justact.info);

Contactpersonen: Floor Wittink (floorwittink@hetnet.n) en Luciano Pitzalis (contact@justact.info)
Back
www.justact.info  |  Contact us